Pčele na cvjetovima ili izlučevinama nekih kukaca skupljaju nektar, te ga u košnici pretvaraju u skladak i gusti sok kojeg nazivamo med. Za med možemo reći da je hrana bogova i jedan od najsavršenijih proizvoda prirode. Svi sastojci medu ujedno su i sastojci koji tvore ljudski organizam te ga iz ovoga razloga čovjek mora i konzumirati.

Prikupljeni nektar u košnici pčele razgrađuju na glukozu i fruktozu. Kada med sazrije udio vode mora biti manji od 15 %, a dokaz sazrijevanja meda u košnici je i voštani poklopac kojim pčela pokriva zreli med u saćama. Med se sastoji od minerala, aminoksielina, organskih kiselina kao što su jabučna, octena, jantarna, mravlja, oksalna, elementi kompleksa B vitamina, te derivati poput voska, inulina i klorofila.

U usporedbi sa medom medljikovac sadrži otprilike 13 puta više mineralnih tvari od meda, a udio željeca je neizmjerno veći.

Med

Među najpoznatijim vrstama meda u Hrvatskoj su:

1. Kestenov med – tamne je boje, prepoznatljivog mirisa te izrazito karakterističnog, slatkog do čak trpko-gorkog okusa. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav.

2. Livadni med – svijetao, ugodnog mirisa i okusa. Preporučuje se u dnevnoj prehrani starijih osoba, dojenčadi i male djece. Pomaže u oporavku i povratku energije.

3. Med od kadulje – svijetlo žute ili zelenkaste boje, jakog mirisa (po kadulji) te ugodnog, no pomalo gorkog okusa. Učinkovit je kod problema s dišnim putevima. Pospješuje mokrenje te djeluje smirujuće.

4. Bagremov med – svijetlo žuti, bistri med jedan od najomiljenijih zbog ugodnog okusa i blagog mirisa. Preporučuje se prilikom nesanice, nagomilanog stresa ili tjeskobe.

5. Lipov med – ugodnog je i pomalo gorkastog okusa te svijetle boje. Često se koristi kod bolesti čije liječenje uključuje znojenje, dobar je za revitalizaciju i vraćanje energije, smiruje grčeve i olakšava psihičku napetost.

6. Medun – naziva se još i tamni šumski med ili mediljkovac. Tamne je boje i izrazito specifičnog i ugodnog okusa i mirisa. Bogat je mineralima i ima antioksidativno djelovanje. Preporučuje se djeci i trudnicama

7. Med od lavande – jedna od najkvalitetnijih vrsta meda, intenzivnog mirisa i vrlo oštrog okusa. Pomaže kod mnogih tegoba, a osobito je koristan u trudnoći.

8. Med od bora – izrazito je tamne boje i aromatičnog okusa. Preporučuje se kod bolesti dišnog sustava jer djeluje protuupalno te je iznimno efikasan za oslobađanje sluzi.

9. Med uljane repice – pripada medovima lošije kakvoće jer kristalizira već nakon nekoliko dana. Sivkasto je bijele boje i ugodnog okusa i mirisa. Koristi se kod problema s jetrom i dišnim organima te za regulaciju masnih kiselina u organizmu. Laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da pokazuje i antikarcenogena svojstva. Vrlo je ugodnog mirisa i okusa te je uglavnom sastavni dio drugih vrsta meda. Dobiva se od nektara cvjetova voćki i dosta brzo kristalizira. Najčešće se preporučuje kao zamjena za šećer, osobito u trudnoći.

11. Heljdin med – tamne je boje i specifična mirisa i okusa. Zbog visokog udjela bjelančevina i željeza, preporučuje se slabokrvnim osobama. Pomaže kod kašlja i prehlade, ima snažno antioksidativno djelovanje i bogat je mineralima. Smatra se jednom od najzdravijih i najkvalitetnijih vrsta meda.

12. Metvičin med – tamnocrvene je boje, vrlo jakog mirisa po mentolu i oštrog slatkasto-kiselkastog okusa. Danas je vrlo rijedak, preporučuje se osobama s nedostatkom željeza, a bogat je vitaminom C.

13. Med bijele djeteline – svijetle je do tamnožute boje i dobre kakvoće. Preporučuje se za smanjenje kolesterola, čišćenje krvi, te posebno kod vrtoglavice uzrokovane niskom razinom šećera u krvi.

14. Ružmarinov med – svijetle boje, gotovo proziran i bistar, ugodnog okusa i bez mirisa. Koristi se kod problema s radom jetara, pomaže kod nadutosti i plinova. Vraća energiju i djelotvoran je tijekom oporavka od bolesti, iscrpljenosti i jakog stresa.

15. Vrijeskov med – primorski vrijesak smatra se najukusnijom vrstom, dok je kontinentalni izrazito cijenjen zbog svojih svojstava. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta. Potiče mokrenje, dezinficira i djeluje protuupalno te se preporučuje kod bolesti mokraćnih putova, bubrežnih kamenaca, cistitisa i oboljele prostate.

Staklenka meda